Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Bachelorarbeit am Institut für Lebensmittelchemie der Universität Hohenheim
Masterarbeit am Institut für Lebensmittelchemie der Universität Hohenheim
Mitgliedschaft in Organisationen:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG)
AG Junge Lebensmittelchemiker (AG JLC)
Veröffentlichungen:
Poster:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
07. - 08. März 2017, Sigmaringen/Deutschland
Dorothee Eibler, Tim Hammerschick, Inrina Gerlitz, Leonie Buck, Walter Vetter: Identifizierung von bis zu 21 verschiedenen schwefelhaltigen heterocyclischen Fettsäuren in Raps- und Senföl.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
16. - 18. September 2019, Dresden/Deutschland
Tim Hammerschick, Marco Müller, Walter Vetter: Gleichzeitige Trennung von Sterolen und freien Fettsäuren mittels dreiphasigem Lösungsmittelsystem und zweidimensionaler CCC.
48. Deutscher Lebensmittelchemikertag
16. - 18. September 2019, Dresden/Deutschland
Tim Wagner, Tim Hammerschick, Marco Müller, Walter Vetter: Isolierung von Alkylresorcinolen aus Getreide.
LChG Tweet-your-Poster-Event 2020:
14. - 15. September 2020 (online)
Tim Hammerschick, Lukas Wallinger, Walter Vetter: Isolierung von Alkylresorcinolen aus Weizenkleie und Dinkelspelzen als Rückstände der Mehlherstellung.
Counter Current Conference 2022 Online
1. - 2. August 2022, (online)
Tim Hammerschick, Tim Wagner, Christina Deser, Walter Vetter: Isolation of plastochromanol-8 by countercurrent chromatography.
Counter Current Conference 2022 Online
1. - 2. August 2022, (online)
Felix Rüttler, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter: Isolation of lanosterol and dihydrolanosterol from the unsaponifiable matter of lanolin by urea complexation and countercurrent chromatography in heart-cut recycling mode.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag:
19. - 21. September 2022, Hamburg/Deutschland
T. Hammerschick, T. Wagner, C. Deser, W. Vetter: Isolierung von Plastochromanol-8 mittels Verfahren der Gegenstromverteilung.
50. Deutscher Lebensmittelchemikertag:
19. - 21. September 2022, Hamburg/Deutschland
F. Rüttler, R. Ormos, J. Cannas, T. Hammerschick, W. Vetter: Probenvorbereitung mittels countercurrent chromatography im co‑current Modus zur Gewinnung der freien Sterole aus pflanzlichen Ölen.
Artikel:
Dorothee Eibler, Tim Hammerschick, Leonie Buck, Walter Vetter (2017):
Up to 21 different sulfur-heterocyclic fatty acids in rapeseed and mustard oil.
J. Am. Oil Chem. Soc.94: 893-903 (DOI: 10.1007/s11746-017-3007-x)
Tim Hammerschick, Tim Wagner, Walter Vetter (2020):
Countercurrent chromatographic fractionation followed by gas chromatography/mass spectrometry identification of alkylresorcinols in rye.
Anal. Bioanal. Chem. 412: 8417-8430 (DOI: 10.1007/s00216-020-02980-3)
Tim Hammerschick, Tim Wagner, Walter Vetter (2021):
Isolation of saturated alkylresorcinols from rye grains by countercurrent chromatography.
J. Sep. Sci. 44: 1904-1912 (DOI: 10.1002/jssc.202001230)
Qiong Wu, Marco Müller, Tim Hammerschick, Wilfried Mitschang, Ralph Kuhlenkamp, Walter Vetter (2021):
Fast isolation of the environmentally relevant halogenated natural product MHC-1 by means of countercurrent chromatography.
Chemosphere 284: 131310 (DOI: 10.1016/j.chemosphere.2021.131310)
Tim Hammerschick, Walter Vetter (2022):
Online hyphenation of centrifugal partition chromatography with countercurrent chromatography (CPC–CCC).
Anal. Bioanal. Chem. 414: 5043-5051 (DOI: 10.1007/s00216-022-04136-x)
Felix Rüttler, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter (2022):
Isolation of lanosterol and dihydrolanosterol from the unsaponifiable matter of lanolin by urea complexation and countercurrent chromatography in heart cut recycling mode.
J. Chromatogr. B 1210: 123470 (DOI: 10.1016/j.jchromb.2022.123470)
Franziska Müller, Vanessa Hermann-Ene, Isabell Schmidpeter, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2022):
Furan fatty acids in some twenty fungi species ─ unique profiles and quantities.
J. Agric. Food Chem. 70: 12620-12628 (DOI: 10.1021/acs.jafc.2c05100)
Tim Hammerschick, Tim Wagner, Christina Deser, Walter Vetter (2023):
Isolation of plastochromanol-8 from flaxseed oil by countercurrent separation methods.
Food Chem. 409: 135345 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.135345)
Franziska Müller, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Geometrical and positional isomers of unsaturated furan fatty acids in food.
Lipids 58: 69-79 (DOI: 10.1002/lipd.12364)
Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Profiling and isolation of ten rare branched-chain alkylresorcinols in quinoa.
Molecules 28: 5220 (DOI: 10.3390/molecules28135220)
Felix Rüttler, Rosalie Ormos, Jil Cannas, Tim Hammerschick, Sarah Schlag, Walter Vetter (2023):
Sample preparation of free sterols from vegetable oils by countercurrent chromatography in co-current mode.
Anal. Bioanal. Chem. 415: 4731-4740 (DOI: 10.1007/s00216-023-04766-9)
Franziska Müller, Jürgen Conrad, Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Enrichment and structural assignment of geometric isomers of unsaturated furan fatty acids.
Anal. Bioanal. Chem. 415: 6333-6343 (DOI: 10.1007/s00216-023-04908-z)
Tim Hammerschick, Walter Vetter (2023):
Silver ion chromatography enables the separation of 2-methylalkylresorcinols and alkylresorcinols.
J. Sep. Sci. 46: 202300243 (DOI: 10.1002/jssc.202300243)
Tim Hammerschick, Jana Graf, Walter Vetter (2023):
Identification of plastochromanol-7 and plastochromanol-9 by LC-Orbitrap-HRMS.
Mol. Nutr. Food Res. 20 2300333 (DOI:10.1002/mnfr.202300333)
Vorträge:
3. Internationaler Bioökonomiekongress Baden-Württemberg:
21. - 22. September 2020 (online)
Tim Hammerschick, Lukas Wallinger, Walter Vetter: Isolation of alkylresorcinols from bran and glume residues of flour production.
Arbeitstagungen 2021 Gemeinsame Online-Vortragsreihe der Regionalverbände und der AG JLC:
04. - 26. März 2021 (online)
Tim Hammerschick, Carina Auweter, Regina Pfannenstiel, Marco Müller, Walter Vetter: Isolierung von Vitamin K1 und K2 aus Nahrungsergänzungsmittel-Präparaten.
Counter Current Conference 2022 Online:
1. - 2. August 2022, (online)
Tim Hammerschick and Walter Vetter: Online hyphenation of centrifugal partition chromatography with countercurrent chromatography (CPC–CCC).
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
28. - 29. März 2023, Karlsruhe/Deutschland
R. Ormos, F. Rüttler, J. Cannas, T. Hammerschick, S. Schlag, W.Vetter: Direkte Anreicherung von freien Sterolen aus Pflanzenölen mittels Gegenstromchromatographie im co current-Modus.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
05. - 06. März 2024, Kaiserslautern/Deutschland
F. Rüttler, T. Hammerschick, S. Schlag, W. Vetter: Isolierung von 4,4-Dimethylsterolen aus dem Unverseifbaren von Lanolin mittels Harnstofffällung und Gegenstromverteilungschromatographie im Heart-cut-RecyclingHeart-cut-Recycling-Modus.